niedziela, 4 lutego 2018

Leczniczy seler

Zima wciąż trwa, a wraz z nią katar, kaszel, ogólnie przeziębienia.

Chcę się podzielić wyszukanym starym przepisem na syrop z selera.

Jest mniej intensywny od syropu z cebuli czy czosnku, posiada  właściwości łagodzące męczący kaszel. To istna bomba witaminowa. Seler zawiera witaminę A, B, E, C, PP oraz składniki mineralne – potas, wapń, cynk żelazo.

Przepis na syrop z selera:

- pierwsza wersja:

Plastry selera średniej grubości rozkładamy w małej naczyniu, miseczce, zasypujemy cukrem (jak w soku z cebuli) i zostawiamy na noc. Sok, który się wydzieli następnego dnia jest gotowy do podania.

- druga wersja:

Dużego (ale nie wysuszonego w środku!) selera myjemy, przecinamy go na 1/4wysokości. W większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu. Mniejszy kawałek selera posłuży nam za "przykrywkę". Seler odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku godzinach syrop z selera gotowy.

Na zdrowie!

Brak komentarzy: