Zima wciąż trwa, a wraz z nią katar, kaszel, ogólnie przeziębienia.
Chcę się podzielić wyszukanym starym przepisem na syrop z selera.
Jest mniej intensywny od syropu z cebuli czy czosnku, posiada właściwości łagodzące męczący kaszel. To istna bomba witaminowa. Seler zawiera witaminę A, B, E, C, PP oraz składniki mineralne – potas, wapń, cynk żelazo.
Przepis na syrop z selera:
- pierwsza wersja:
Plastry selera średniej grubości rozkładamy w małej naczyniu, miseczce, zasypujemy cukrem (jak w soku z cebuli) i zostawiamy na noc. Sok, który się wydzieli następnego dnia jest gotowy do podania.
- druga wersja:
Dużego (ale nie wysuszonego w środku!) selera myjemy, przecinamy go na 1/4wysokości. W większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu. Mniejszy kawałek selera posłuży nam za "przykrywkę". Seler odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku godzinach syrop z selera gotowy.
Na zdrowie!
Chcę się podzielić wyszukanym starym przepisem na syrop z selera.
Jest mniej intensywny od syropu z cebuli czy czosnku, posiada właściwości łagodzące męczący kaszel. To istna bomba witaminowa. Seler zawiera witaminę A, B, E, C, PP oraz składniki mineralne – potas, wapń, cynk żelazo.
Przepis na syrop z selera:
- pierwsza wersja:
Plastry selera średniej grubości rozkładamy w małej naczyniu, miseczce, zasypujemy cukrem (jak w soku z cebuli) i zostawiamy na noc. Sok, który się wydzieli następnego dnia jest gotowy do podania.
- druga wersja:
Dużego (ale nie wysuszonego w środku!) selera myjemy, przecinamy go na 1/4wysokości. W większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu. Mniejszy kawałek selera posłuży nam za "przykrywkę". Seler odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku godzinach syrop z selera gotowy.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz