Świeże soki to jeden z największych sprzymierzeńców zarówno w odtruwaniu, jak i w życiu codziennym. Warzywa i owoce mają ogromne walory zdrowotne i są bogate w składniki odżywcze. Wiele z nich aktywnie wspomaga wydalanie. Soki wypłukują toksyny z naszego organizmu, sprzyjają rozpuszczaniu się nagromadzonych soli. Najlepiej jest pić soki świeżo przygotowane. Wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane przez 4 godziny od chwili sporządzania soku owocowego i 10 godzin dla soku warzywnego.
Sok należy pić około 20 minut przed jedzeniem małymi łyczkami, zatrzymując każdy łyk na kilka sekund. Jest to uzasadnione gdyż enzymy, które przetwarzają soki są wytwarzane w jamie ustnej. Pijąc sok szybko, przedostaje się on do żołądka, gdzie zaczyna fermentować. Już po 30 minutach od spożycia sok jest w 100% przyswojony, podczas gdy do strawienia potraw warzywnych potrzeba nawet godzinę. Spożywając soki w znacznym stopniu odciążamy organy trawienne i dajemy organizmowi możliwość przeprowadzenia „oczyszczenia” z minimalnym wydatkiem energii.
Sok należy pić około 20 minut przed jedzeniem małymi łyczkami, zatrzymując każdy łyk na kilka sekund. Jest to uzasadnione gdyż enzymy, które przetwarzają soki są wytwarzane w jamie ustnej. Pijąc sok szybko, przedostaje się on do żołądka, gdzie zaczyna fermentować. Już po 30 minutach od spożycia sok jest w 100% przyswojony, podczas gdy do strawienia potraw warzywnych potrzeba nawet godzinę. Spożywając soki w znacznym stopniu odciążamy organy trawienne i dajemy organizmowi możliwość przeprowadzenia „oczyszczenia” z minimalnym wydatkiem energii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz