poniedziałek, 24 września 2018

Lecznicy seler

Jesień u nas już się zadomowiła, a wraz z nią katar, kaszel, ogólne przeziębienia.

Chcę się podzielić wyszukanym starym przepisem na syrop z selera.

Jest mniej intensywny od syropu z cebuli czy czosnku, posiada właściwości łagodzące męczący kaszel. To istna bomba witaminowa. Seler zawiera witaminę A, B, E, C, PP, a także składniki mineralne - potas, wapń, cynk i żelazo.

Przepis na syrop z selera:

1. Pierwsza wersja:

Plastry selera średniej grubości rozkładamy w małym naczyniu (miseczce), zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Sok, który się wydzieli następnego dnia jest gotowy do podania.

2. Druga wersja:

Duży (ale nie wysuszony w środku!) seler myjemy, przecinamy go na 1/4 wysokości. W większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu. Mniejszy kawałek selera posłuży nam za "przykrywkę". Seler odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku godzinach syrop jest już gotowy.

Brak komentarzy: