Parabeny. Co to?
Jak donoszą artykuły, media to estry kwasu o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym stosowane jako środki konserwujące. Zadaniem ich jest niedopuszczanie do powstawania pleśni, dzięki temu produkty nie tylko kosmetyczne mogą dłużej leżeć na półkach sklepowych i zachować swoją świeżość oraz wątpliwą jakość.
Jako ciekawostkę można dodać, iż znajdują się też w produktach spożywczych – sokach, dżemach, mrożonkach. Producenci maskują parabeny pod różnymi nazwami, najczęściej spotykanymi są, Mytholaparaben, Glutaraldehyde, Phenol, Butylparaben, to tylko nieliczne.
Reakcje jakie mogą powodować to: pokrzywki, alergie, świąd. Oprócz tego konserwanty nie tylko zwalczają drobnoustroje dostające się do kosmetyków, ale także uszkadzają naszą florę bakteryjną, która chroni nas przed zarazkami.
Dlatego śledźmy etykiety na produktach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz